Our English language blog can be found here http://mkie-foreign.blogspot.gr/

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Το βασανιστικό δίλημμα «θάνατος ή χρέος» των ανασφάλιστων ασθενών





Ελληνικό, 10/05/2013

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Το βασανιστικό δίλημμα «θάνατος ή χρέος» των ανασφάλιστων ασθενών

Στις 26/4/2013 εισήλθε στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών σε ημέρα εφημερίας ασθενής ανασφάλιστος και με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα, ο οποίος είχε διαγνωσθεί στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (7,25 cm ). Οι ιατροί του κοινωνικού ιατρείου βλέποντας την επικινδυνότητα  της κατάστασης, λόγω του μεγέθους του ανευρύσματος και της μεγάλης πιθανότητας αυτό να υποστεί ρήξη και να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του, επέμεναν ιδιαίτερα  να μεταβεί στο εφημερεύον Νοσοκομείο παρά τις ανησυχίες του ασθενή για την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης και την αδυναμία του να πληρώσει νοσήλια.   

Με την είσοδό του στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών κρίθηκε ότι  χρήζει ΑΜΕΣΗΣ χειρουργικής επέμβασης και αυτό έγινε. Η Διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λαϊκού Νοσοκομείου ενημερώθηκαν εγγράφως από το κοινωνικό μας ιατρείο για την κατάσταση του ασθενούς και τους θέσαμε πολλαπλώς το ερώτημα της χρέωσης της νοσηλείας του. Ως  απάντηση λάβαμε το έγγραφο υπ’ αριθμό 5075/26-4-2013 που αναφέρεται στη Κ.Υ.Α 139491/05 (ΦΕΚ Β΄1747/30-11-2006), λέγοντας μάλιστα ότι εάν ο ασθενής δεν εμπίπτει σε αυτή, τότε η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν μπορεί να εγκρίνει δωρεάν νοσηλεία

Επειδή ακόμη και μετά την έξοδο του ασθενή από το Νοσοκομείο δεν υπάρχει απάντηση εάν χρεώθηκε ή όχι νοσήλια. Επειδή είναι ασαφές εάν αυτά έχουν μεταφερθεί ως χρέος στην εφορία, όπως έλεγαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με όλες τις συνέπειες που ισχύουν για τους οφειλέτες του δημοσίου π.χ  φυλάκιση, κατάσχεση κλπ,  οφείλουμε να θέσουμε δημόσια προς τη Διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών τα ακόλουθα ερωτήματα : 

Α) Το ΦΕΚ Β΄ 1747/30-11-2006 είναι ακόμη σε ισχύ και μετά όλα τα μνημόνια που έχουν εφαρμοσθεί στη χώρα μας;

Β) Εάν είναι σε ισχύ, τότε με βάσει σχετικό του άρθρο, ασθενής ανασφάλιστος και με εισόδημα μικρότερο από 6.000€ νοσηλεύεται δωρεάν. Επομένως γιατί μιλάτε για το χρέος από τα νοσήλια και την αποστολή του στην εφορία;

Γ) Εάν στο μέλλον στείλουμε ανασφάλιστο σοβαρά πάσχοντα ασθενή στα επείγοντα θα επικαλεστείτε την ίδια νομοθεσία και θα μετακυλίονται τα νοσήλια στην εφορία; Εάν η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι ναι, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την εμπειρία    του Κοινωνικού Ιατρείου και να σας πούμε ότι πολλοί συνάνθρωποι  μας μπροστά στο δίλημμα που εσείς τους θέτετε, θάνατος ή χρέος και ότι αυτό συνεπάγεται,  επιλέγουν συνειδητά πλέον το θάνατο, από το να κουβαλούν ένα χρέος που δύσκολα με αυτές τις συνθήκες μπορούν να διαχειρισθούν, οπότε κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να φυλακισθούν αλλά και να επιβαρύνουν με αυτό τα παιδιά και τις οικογένειές  τους. Ας ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι επίσημα ούτε από το Υπουργείο Υγείας υπάρχει απάντηση για  τη τύχη των ανασφάλιστων ασθενών, παρά σχετικές παλαιότερες ανακοινώσεις.

Τέλος κυρίες και κύριοι αρμόδιοι, μέσα σε μια κοινωνία που καθημερινά εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο και επιλέγει το θάνατο από τη ζωή, εσείς που συμβαίνει να κατέχετε θέσεις ευθύνης και εξουσίας στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων και των Υπουργείων, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να αποφασίσετε εάν τάσσεστε με τον Κρέοντα ή με την Αντιγόνη. Και υπενθυμίζουμε ότι διαχρονικά ολόκληρη η ανθρωπότητα φυσικά έχει σαν πρότυπο την Αντιγόνη και όχι τον Κρέοντα. 


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00) 
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com



Ακολουθεί η επιστολή από το ΛΑΙΚΟ