Our English language blog can be found here http://mkie-foreign.blogspot.gr/

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Δελτίο τύπου για την Ημερίδα της 09.06.2012


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Βαρκίζης, κ.κ. Παύλος, ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης και ομάδα εθελοντών του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού



09.06.2012

Προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού διεξήγαγε με επιτυχία την προγραμματισμένη Ημερίδα της 09.06.2012, 10.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με θέμα
«Η Κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και ο Ρόλος των Κοινωνικών Ιατρείων».

Βασικοί ομιλητές ήταν οι Κωσταρίδου Στ. (Παιδίατρος, Διευθύντρια Γεν. Νοσ. Παίδων Πεντέλης), Παπαδακάκης Εμμ. (Ορθοπεδικός, Διευθυντής ΙΚΑ Αγ. Δημητρίου), Μαραγκός Ι. (Οδοντίατρος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης), Βήχας Γ. (Καρδιολόγος), Ρώτα Μ. (Ψυχολόγος), όλοι εθελοντές του ΜΚΙΕ. 

Ακόμα, τον λόγο πήραν οι Λιβαδάς Κων. (Ιατρός, Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας), Κομνής Θ. (Οδοντίατρος, εκπρόσωπος Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης), Μιχελάκου Π. (Παιδοψυχίατρος, εκπρόσωπος Κοινωνικού Ιατρείου Πρέβεζας) και Θάνου Ευγ. (Γενική Διευθύντρια Γιατρών του Κόσμου). Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο οποίος παρίστατο στην Ημερίδα, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης που επιβάλλει η εποχή, καθώς και οι συνθήκες εξαθλίωσης τις οποίες βιώνει μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. Ο Χρήστος Κορτζίδης, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο οποίος έχει έμπρακτα στηρίξει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ζωτικής σημασίας ο ρόλος των Κοινωνικών Ιατρείων, καταλήγοντας στο ότι έχουμε χρέος να ενισχύουμε τέτοιες πρωτοβουλίες με όλες μας τις δυνάμεις.

Πυρήνας των ομιλιών ήταν η ζοφερή πραγματικότητα στον τομέα της υγείας, όπως την βιώνουν οι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά και αυτοί των κοινωνικών ιατρείων. Κοινός τόπος ήταν ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία δρουν βάσει των σαρωτικών αλλαγών που έχει δημιουργήσει η κρίση στον χώρο της υγείας και δεν επιδιώκουν να υποκαταστήσουν το έργο που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία. Ακόμα, έμφαση δόθηκε στον χαρακτήρα των Κοινωνικών Ιατρείων, τα οποία λειτουργούν τόσο ως χώρος αλληλεγγύης όσο και ανατροπής.


Ο Ιωάννης Μαραγκός, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, οδοντίατρος, εθελοντής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, μετέφερε την εμπειρία του από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου:

«Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί δραματικά ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου. Συνήθως ζητούν στήριξη στην αναζήτηση εργασίας, διευκόλυνση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και εν τέλει βοήθεια στην αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών σίτισης, στέγης, ακόμη και ένδυσης. Επίσης, έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά που αφορούν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και οι εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια κοινωνικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης ανηλίκων. Οι εξυπηρετούμενοι από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο
Το περιβάλλον της κρίσης και ενίοτε η αδυναμία των  Κρατικών Υπηρεσιών οδήγησε στην εθελοντική προσφορά, με αποτέλεσμα και τη σύσταση του ΜΚΙΕ, που έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ακόμη, λειτουργούν στην πόλη μας η Δημοτική Τράπεζα Τροφίμων υπό τον συντονισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας, το Δημοτικό Ανταλλακτήριο Ειδών Ένδυσης και Υπόδησης καθώς και το Δίκτυο Εθελοντών Ιδιωτών Ιατρών


Αναφορικά, ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος, εθελοντής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, τόνισε τα εξής:

«Τα  τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα βιώνουμε μια βίαιη και ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Η ανεργία, η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων και οι απάνθρωποι και υπέρογκοι φόροι και χαράτσια οδηγούν ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού σε οικονομικό αδιέξοδο και στην απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης. Ταυτόχρονα βλέπουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να καταρρέει, την κοινωνική και προνοιακή πολιτική να εξαφανίζονται. Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά της κρίσης, η αλληλεγγύη. Τα Κοινωνικά Ιατρεία προσφέρουν δύο βασικά εφόδια στον ανήμπορο και φοβισμένο πολίτη, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Δύο όπλα που τον μετατρέπουν από ανήμπορο και φοβισμένο πολίτη σε μαχητικό οπλίτη. Ένας πολίτης-οπλίτης που μπορεί πλέον να αντισταθεί και να ανατρέψει όλα εκείνα τα σχέδια που τον έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση και τον μαρασμό.»

Η Μαρία Ρώτα, ψυχολόγος, εθελόντρια του ΜΚΙΕ, σχολίασε:

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ παύουν να αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Το Μητροπολιτικό Ιατρείο αρχίζει να γίνεται ένα σταθερό σημείο αναφοράς και στήριξης στη ζωή τους. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον άλλες δύο ειδικότητες εθελοντών γιατρών και θεραπευτών. Αυτό αυτόματα τους δημιουργεί ένα σημαντικό αίσθημα ασφάλειας, μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα απόλυτης ανασφάλειας, και τους ενισχύει πολύ και το αίσθημα της αυτοεκτίμησης τους. Εκφράζουν ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για την ύπαρξη αυτού του ιατρείου.»

Η Σταυρούλα Κωσταρίδου, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, εθελόντρια του ΜΚΙΕ, έθιξε το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση:

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τα παιδιά. Πρέπει να τους μιλήσουμε ειλικρινά- αποφεύγοντας, όμως, τις υπερβολές. Πρέπει να βλέπουμε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά και να σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα.»


Ομάδα Επικοινωνίας Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού